اهمیت حیاتی ویتامینها برای بدن انسان
کلمه ویتامین از واژه لاتین ویتا به معنی "زندگی" برگرفته شده است. ویتامینها در فرایند متابولیسم، رشد و سیستم ایمنی بدن اهمیت حیاتی دارند و کمبود آنها بدن را با بیماریهای مختلفی روبرو میکند. در ادامه ایمیل از اهمیت حیاتی ویتامینها برای بدن انسان اطلاعاتی را کسب خواهید کرد.
ویتامین A از جمله عامل بینایی و تشخیص رنگها در نور کم است. ویتامین A همچنین به محافظت پوست میپردازد و از سیستم ایمنی بدن حمایت میکند. دندانها، لثه و مو از ویتامین A سود میبرند. این ویتامین از جمله در هویج، اسفناج، فلفل قرمز و زردآلو یافت میشود.
ویتامین B1 محافظت از عضلات و اعصاب را به عهده دارد و مسئول رساندن انرژی به بدن است. تمرکز بدون ویتامینB1 به شدت کاهش مییابد. ویتامین B1 به طور عمده در گوشت خوک، جگر، غلات، حبوبات و سیب زمینی موجود است.
ویتامین B2 انرژیزاست و با استفاده از چربی، پروتئین و کربوهیدرات انرژی تولید میکند. این ویتامین برای پوست و غشاهای مخاطی ضروری است. ویتامین B2 به طور عمده در شیر و فراوردههای لبنی و همچنین تخم مرغ، غلات سبوسدار و قارچ یافت میشود.
ویتامین B3 یا نیاسین تضمینکننده اعصابی قوی است و در تمام فرایندهای متابولیک نقش دارد. ویتامین B3 پوست را سالم و زیبا نگاه میدارد و ضد بیماری پلاگر است. نیاسین به طور عمده در گوشت، شیر و ماهی یافت میشود.
ویتامین B5 یا اسید پانتوتنیک یکی از ویتامینهای گروه B است و در مراحل مختلف سوختوساز بدن و تولید هورمون نقش دارد. ویتامین B5 همچنین جریان خون را کنترل میکند و تضمینکننده فرآیند سالم رشد و داشتن پوستی زیباست. این ویتامین در سبزیجات، گوشت، ماهی، محصولات لبنی و نان سبوسدار یافت میشود.
ویتامین B6 جزو ویتامین های گروه B و از ویتامینهایی است که تضمینکننده سیستم ایمنی باثبات در بدن است. این ویتامین در بسیاری از غذاها، از جمله غلات سبوسدار، گوشت، جوانه گندم، کلم و آووکادو یافت میشود.
ویتامین B7 یا بیوتین ویتامینی زیباکننده است. این ویتامین برای پوست زیبا، مو و ناخن بسیار پراهمیت است. این ویتامین سبب میشود که سفید شدن زودرس موها و ریزش آنها به تاخیر بیفتد. بیوتین هچنین در مراحل مختلف سوختوساز بدن نیز فعال است. ویتامین B7 بیشتر در تخم مرغ، آجیل و قارچ وجود دارد.
ویتامین B9 یا اسید فولیک را بسیاری به عنوان ویتامین زنان باردار مینامند. زنان باردار نیاز بیشتری به اسید فولیک دارند، زیرا اسید فولیک در ساختمان و اطلاعات ژنتیکی کودک نقش فراوانی دارد. کمبود ویتامین B9 میتواند رشد جنین را با مشکل روبرو کند. همچنین خون و سلولهای جدید فقط با کمک اسید فولیک ساخته میشود. ویتامین B9 در اسفناج، کاهو، سبوس گندم و کلم به وفور یافت میشود.
بدن انسان برای تولید گلبولهای قرمز و همچنین رشد سلولی به ویتامین B12 نیاز دارد. ویتامین B12 تقریبا به طور انحصاری در غذاهای حیوانی یافت میشود. این ویتامین به طور عمده در گوشت، شیر، پنیر، تخم مرغ یافت میشود. نخوردن فرآوردههای حیوانی بدن را در معرض خطر ابتلا به کمبود ویتامین B12 قرار میدهد.
ویتامین C عامل تقویت سیستم ایمنی بدن است، از جذب آهن در بدن پشتیبانی میکند و در رشد بدن و بهبود زخمهای آن موثر است. این ویتامین به طور عمده در تمام میوهها، به خصوص مرکبات موجود است. کیوی، توت فرنگی، فلفل و گوجه فرنگی سرشار از ویتامین C است.
ویتامین D کمکی است برای تقویت دندان و استخوان. این ویتامین همچنین سبب تعادل و تحکیم سیستم ایمنی میشود. ویتامین D همچنین کاهشدهنده خطر ابتلا به بیماریهای سرطان و دیابت است. ویتامین D تنها ویتامینی است که بدن میتواند خود آن را بسازد. این ویتامین با نور خورشید کافی در بدن ایجاد میشود. ویتامین D همچنین در ماهیهای چرب و تخم مرغ به وفور یافت میشود.
ویتامین E یکی از ویتامینهای محلول در چربی است. این ویتامین اثر پیشگیرانه در برابر بیماری پیشرونده آترواسکلروز، التهاب و پیری دارد. ویتامین E به طور عمده در روغنهای گیاهی، آجیل و آووکادو یافت میشود.
ویتامین K از ویتامینهای ضروری بدن و ویتامینی محلول در چربی است که بدن برای جذب پروتئین، ساخت استخوان و انعقاد خون به آن نیاز دارد. ویتامین K در منابعی چون اسفناج، کاهو، محصولات لبنی و گوشت وجود دارد.
گرچه کمبود ویتامینها در بدن زیانآور است، اما مصرف بیش از حد ویتامین نیز میتواند اثری منفی داشته باشد. بسیاری از ویتامینهایی که بدن به آنها احتیاجی ندارد، دفع میشوند. این امر به ویژه در ارتباط با ویتامینهای محلول در آب چون B1 ، B2، B3، B5، B6، B7، B9، B12 و C مصداق مییابد. مصرف بیش از حد ویتامینهای محلول در چربی مثل ویتامینهای A، D، E و K میتواند بدن را با بیماریهای خطرناک مواجه کند.
مصرف بیش از حد ویتامین A در زمانی طولانی میتواند به آسیب مزمن کبدی و همچنین بیماری پوکی استخوان منجر شود. البته کسی که تغذیهای طبیعی دارد به ندرت با مشکل ویتامین مازاد مواجه میشود. این مشکل به طور عمده زمانی اتفاق میافتد که شخص از مکملهای ویتامین استفاده میکند. رژیم غذایی متعادل که در آن میوه، سبزیجات، محصولات لبنی، ماهی و گوشت وجود داشته باشد، احتیاجی به ویتامینهای مصنوعی ندارد.