مروری بر پدیده عروسی های گروهی در کشورهای دنیا
چرا یک زوج جوان یکی از زیباترین روزهای زندگی مشترکشان را در یک مراسم جمعی برگزار میکند؟ پدیده عروسی گروهی در کشورهای متعددی دیده میشود اما دلیل و ریشه آن در چیست؟ در این گزارش تصویری مروری داریم بر این پدیده:
یک زوج جوان پیوند زناشویی خود را با حضور دوستان و اقوام و آشنایان جشن میگیرد و این جشن یکی از زیباترین روزهای زندگی مشترک آنها است. اما دیده شده که در کشورهای متعددی مراسم عروسیهای گروهی برگزار میشود. در عین حال در بعضی از کشورها این پدیده ناشناخته است. دلیل و ریشه برگزاری مراسم گروهی عروسی در چیست؟ (عکس: عروسی گروهی در بیشکک، قرقیزستان)
شاید یکی از قدیمیترین مراسم ثبت شده عروسی گروهی در تاریخ، مراسم عروسی اسکندر مقدونی به همراه هزار نفر از لشگریان و ۸۰ نفر از افسران سپاهش با دختران ایرانی در سال ۳۲۴ قبل از میلاد در شهر شوش بوده باشد که به مدت پنج روز جشن گرفته شد. (عکس: نقاشی "عروسی گروهی شوش" تابلویی از آندریاس مولر ۱۸۱۱−۱۸۹۰ که در آرشیو موزه هنر و تاریخ برلین نگهداری میشود)
هر از چند گاهی فرقه مذهبی "مون" که بنیانگذار آن "سون میونگ مون" بود، در کره جنوبی با برگزاری عروسیهای گروهی توجه افکار عمومی را به خود جلب میکند. در آخرین مورد هم ۳ هزار زوج به هم "بله" گفتند.
در میان قبایل بومی بولیوی هم مراسم جشن عروسی گروهی دیده میشود. عروسها و دامادها در لباسهای سنتی (پانچو و کلاه) در لاپاز تجمع میکنند.
به نظر میرسد در کشورها و فرهنگهایی که "فرد" از اهمیت کمتری برخوردار است، پدیده عروسی گروهی بیشتر دیده میشود. چین یکی از نمونههای برجسته در برگزاری عروسی گروهی در گذشته و حال است. (عکس: مراسم سنتی عروسی گروهی در چین)
حزب کمونیست چین هم پس از قدرتگیری و در مبارزه با "فردگرایی" به ایجاد "فرهنگ گروهی" پرداخت. مراسم عروسی گروهی نظامیان در چین.
بر خلاف چین در هیچ یک از کشورهای غربی برگزاری مراسم عروسی گروهی تا این سطح مشاهده نشده است. در این کشورها اساس بر تقویت فرد گذاشته شده است.
در بسیاری از کشورهای اسلامی هم که روابط اجتماعی سنتی حاکم است، مراسم عروسی گروهی دیده شده است. (عکس از افغانستان)
در کشورهای عربی مراسم عروسی گروهی توسط "افراد خیر" برگزار میشود. (عکس از لبنان)
در کشورهای اسلامی منع رابطه بین جوانان دختر و پسر قبل از ازدواج از یک سو و مشکلات بیکاری و اقتصادی از سوی دیگر باعث شده تا هزینه ازدواج گروهی و حتی جهیزیه عروس نیز از سوی افراد خیر تامین شود. (عکس از نجف در عراق)
در برخی از جوامع ازدواج گروهی کاربرد تقویت پیوندهای قبیلهای و عشیرهای نیز دارند. (عکس از یمن)
در بین مسلمانان هند هم برگزاری مراسم عروسی گروهی بسیار دیده میشود. (عکس از احمدآباد هند)
در هند نوعی ازدواج نمادین گروهی هم در بین "هجرا"ها یا مردانی که رفتار زنانه دارند سالی یکبار با "آراوان" صورت میگیرد. آروان نیروی خود را به کالی هدیه کرد و پیش از مرگ تصمیم گرفت ازدواج کند ولی هیچ زنی حاضر به اینکار نشد و کریشنا خود را به شکل یک زن زیبا به نام موهینی درآورد و با او ازدواج کرد. هزاران هجرا در این مراسم، آن ازدواج را بازسازی میکنند.
به نظر میرسد هرچه یک جامعه سنتیتر باشد، میل به برگزاری مراسم عروسی گروهی نیز در آن بیشتر دیده میشود.
وقتی در برزیل به عنوان اولین کشور آمریکای لاتین ازدواج همجنسگرایان مجاز اعلام شد، آنها نیز در اقدامی گروهی ازدواج کردند.
پدیده ازدواج گروهی در سالهای اخیر در میان مسلمانان آفریقا هم رواج یافته است. (عکس از نیجریه)
در ایران هم در سالهای پس از انقلاب اسلامی، جشن ازدواج گروهی بویژه عروسی زوج های دانشجو رواج یافته است.