رفتارهایی که پدرمادرها باید به کودکانشان بیاموزند
رفتارهای بیادبانه فرزندتان همیشه عمدی نیست. گاهی اوقات بچهها تشخیص نمیدهند که پریدن وسط حرف دیگران، دست کردن در بینیشان یا بلند درمورد عیب دیگران در خیابان حرف زدن کار بیادبانهای است. و پدرها و مادرها هم با این زندگی پرمشغله امروز همیشه فرصت نمیکنند که زمان کافی برای آموزش این مسائل بگذارند. اما اگر ۲۵ رفتار مهم زیر را در فرزندتان تقویت کنید، او را به کودکی فوقالعاده مودب، مهربان و باتربیت تبدیل خواهید کرد.
رفتار ۱: وقتی چیزی از کسی میخواهید، بگویید، "لطفاً".
رفتار ۲: وقتی چیزی از کسی میگیرید، بگویید، "متشکرم".
رفتار ۳: هیچوقت بین صحبت بزرگترها نپرید مگر اینکه کارتان خیلی مهم باشد. مطمئن باشید وقتی حرفشان تمام شد متوجه شما شده و جوابتان را میدهند.
رفتار ۴: اگر نیاز است که فوراً توجه کسی را به خودتان جلب کنید، از عبارت "عذر میخواهم" استفاده کرده و پشت سر آن بقیه حرفتان را بزنید.
رفتار ۵: اگر برای انجام کاری تردید دارید، اول اجازه بگیرید. اینکار باعث میشود بعداً پشیمان نشوید.
رفتار ۶: برای دیگران هیچ فرقی نمیکند شما از چه چیزهایی خوشتان نمیآید. نظرات منفیتان را برای خودتان نگه دارید یا فقط با دوستانتان مطرح کنید.
رفتار ۷: هیچوقت در مورد خصوصیات ظاهری دیگران نظر ندهید مگر برای تحسین کردن آنها.
رفتار ۸: وقتی کسی از شما حالتان را میپرسد، پاسخ داده و شما هم حالشان را بپرسید.
رفتار ۹: وقتی در خانه دوستتان هستید، یادتان باشد موقع رفتن حتماً از پدر و مادرش تشکر کنید.
رفتار ۱۰: وقتی میخواهید وارد اتاقی شوید که در آن بسته است، ابتدا در زده و قبل از اینکه در را باز کرده و وارد اتاق شوید، منتظر بمانید که کسی اجازه دهد.
رفتار ۱۱: وقتی به جایی تلفن میکنید، حتماً ابتدا خودتان را معرفی کرده و بعد بخواهید که با فرد مورد نظرتان حرف بزنید.
رفتار ۱۲: وقتی کسی هدیهای به شما میدهد، حتماً از او قدردانی و تشکر کنید. حتی میتوانید این کار را با یک ایمیل تشکر انجام دهید.
رفتار ۱۳: هیچوقت جلو بزرگترها از کلمات زشت استفاده نکنید. بزرگترها همه این کلمات را بلدند و اصلاً برایشان جذابیتی ندارد.
رفتار ۱۴: هیچوقت به کسی فحش ندهید.
رفتار ۱۵: به هیچ دلیلی کسی را مسخره نکنید. اینکار به دیگران نشان میدهد که آدم ضعیفی هستید.
رفتار ۱۶: حتی اگر بازی یا جمعی به نظرتان خستهکننده آمد، آرام بنشینید و تظاهر کنید که برایتان جالب است.
رفتار ۱۷: اگر موقع راه رفتن با کسی برخورد کردید، بلافاصله عذرخواهی کنید.
رفتار ۱۸: موقع عطسه یا سرفه کردن جلو دهانتان را بگیرید و هیچوقت در مکانهای عمومی بینیتان را تمیز نکنید.
رفتار ۱۹: وقتی میخواهید از دری رد بشوید، نگاه کنید شاید لازم باشد در را برای کسی نگه دارید.
رفتار ۲۰: اگر دیدید والدین، معلم یا همسایهتان مشغول انجام کاری هستند، از آنها سوال کنید که میتوانید کمکشان کنید یا نه. اگر پاسخشان مثبت بود آن کار را انجام دهید چون ممکن است کاری جدید یاد بگیرید.
رفتار ۲۱: اگر بزرگتری از شما میخواهد کاری انجام دهید، بدون غر زدن و با لبخند آن کار را انجام دهید.
رفتار ۲۲: وقتی کسی به شما کمک میکند، از او تشکر کنید. اینکار باعث میشود آن فرد دوست داشته باشد باز هم به شما کمک کند.
رفتار ۲۳: از وسایل غذاخوری درست استفاده کنید. اگر اینکار را خوب بلد نیستید، از والدینتان بخواهید به شما یاد بدهند یا به آنها نگاه کرده و یاد بگیرید.
رفتار ۲۴: موقع غذا خوردن روی پایتان دستمال بیندازید و در صورت لزوم از آن برای پاک کردن دور دهانتان استفاده کنید.
رفتار ۲۵: برای برداشتن چیزی از روی میز غذا خم نشوید، از دیگران بخواهید آن را به شما بدهند.
آموزش به بچه ها در مورد مواجه شدن با غریبه ها
جمله "با غریبه ها حرف نزن" نسل ها است که برای بسیاری از والدین تبدیل به شعار شده است. ولی بر خلاف این تدبیر قدیمی، گاهی ایده خوبی است که بچه ها با غریبه ها حرف بزنند. اگر بچه گم بشود یا به کمک نیاز داشته باشد، دیگر به چه کسی رو بیندازد؟ بنابراین بجای شعارهای توخالی، بهتر است به بچه یاد بدهید که چه وقت با غریبه ها حرف بزند و چه وقت حرف نزند؟
به فرزندتان بگویید که اگر غریبه ای به او نزدیک شد و چیزی مانند اسباب بازی یا خوراکی تعارف کرد یا خواست او را سوار ماشینش کند یا برای کاری از او کمک خواست، فرزندتان باید فوراً آنجا را ترک کند و یا فریاد بزند. او باید در مورد این قضیه به شما یا بزرگتر قابل اعتماد دیگری (مانند معلم یا مراقبش) بگوید. همین قضیه جایی که کسی غریبه، آشنا یا دوست از فرزندتان می خواهد تا رازی را نگه دارد، سعی کند به قسمت های خصوصی بدن بچه دست بزند یا از بچه بخواهد به بدن او دست بزند هم صادق است.
بیشتر بچه ها از غریبه هایی که ظاهر بدجنسی دارند یا به نحوی ترسناک هستند احساس نگرانی می کنند. ولی واقعیت این است که اکثر کودک آزارها و بچه دزدها ظاهر معمولی دارند و خیلی از آنها کاملاً دوستانه و خونگرم و صمیمی به نظر می رسند. پس بجای آنکه بچه از روی ظاهر فرد در مورد او قضاوت کند، باید یاد بگیرد که از روی کارهایش در مورد او قضاوت کند.
وقتی با بچه ها بیرون می روید، اشکالی ندارد که اجازه دهید با افراد جدیدی آشنا شوند، سلام کنند و حرف بزنند. زیرا شما کنارشان هستید و بر آنها نظارت می کنید و از آنها محافظت می کنید. ولی اگر فرزندتان تنها بود و غریبه ای به او نزدیک شد، قضیه فرق می کند.
شاید این نکته هم مهم باشد که بچه ها را تشویق کنیم از روی حس ششم و غریزه خود به فرد اعتماد کنند. به آنها یاد بدهیم که اگر کسی باعث می شود که آنها احساس ناراحتی کنند یا احساس می کنند یک جای کار ایراد دارد، حتی اگر نتوانستند توضیحی برای آن بیابند، باید فوراً از آن محل و آن فرد دور شوند.
اگر فرزندتان تنها بود و برای کمک مجبور بود از غریبه ها کمک بخواهد چه؟ اول باید سعی کند افراد یونیفرم پوش مانند افسر پلیس یا نگهبانی را پیدا کند. اگر چنین افرادی را پیدا نکرد باید سعی کند از پدربزرگ یا مادربزرگ ها یا خانم هایی که بچه دارند کمک بگیرد. در عین حال باید حواسش به این افراد باشد و اگر به نظرش این افراد قابل اعتماد نبودند، باید از فرد دیگری کمک بخواهد.
با آنکه همیشه نمی توانیم از بچه هایمان در مقابل غریبه ها محافظت کنیم، ولی می توانیم به آنها یاد بدهیم که رفتارهای درست کدامند و اگر کسی از حد و مرز خودش رد شد، او باید چکار کند. اگر بچه ها این چیزها را در ذهن داشته باشند، وقتی بیرون هستند، جایشان امن خواهد بود و نگرانی والدین کاهش می یابد.