با 10 هلیکوپتر جنگی برتر جهان آشنا شوید
در صنعت هوانوردی علاوه بر جنگنده ها و پهباد ها، هلیکوپتر های نظامی نیز از اهمیت فراوانی برخوردار هستند. بسیاری از جنگنده های موجود توان حرکت در سرعت های بسیار پایین و درگیری را ندارند. این در حالیست که یک هلیکوپتر نظامی به سادگی میتواند از ستون های پیاده و زرهی حفاظت کرده و یا در صورت لزوم به واحد های نظامی بر روی زمین و هلیکوپترهای دشمن حمله کند. هلیکوپترهای تهاجمی وظایف بسیار مهمی از جمله حمایت از نیروهای زمینی، ماموریت های درگیری مستقیم، اسکورت افراد مهم و... را بر عهده دارند. به دلیل عدم توانایی فعالیت جنگنده ها در شهر، هلیکوپترها وظایف مشابه آنها را بر عهده دارند. برای مشاهده لیستی هیجان انگیز از 10 هلیکوپتر هجومی و برتر جهان که از نگاه مجموعه Wonder List می باشد با این ایمیل همراه باشید!
برای اطلاع از اهمیت این هلیکوپترها، نیازی به مرور جنگ های در گرفته در نقاط دیگر جهان نیست. در زمان جنگ ایران و عراق، هلیکوپترهای تهاجمی کبری به خوبی از پس ستون زرهی بر آمده و تعدد آنها به همراه مهمات کافی، در بسیاری از درگیری ها نتایج را به نفع ایران باز گرداندند.
این هلیکوپتر توسط ارتش چین طراحی و تولید شده است. در اواسط دهه 90 میلادی طرح های اولیه از یک هلیکوپتر تهاجمی و باریک در دستور کار تیم طراحی هوایی قرار گرفته و نمونه های اولیه در سال 2003 به نمایش در آمدند و سالهای 2009 و 2010 زمان ورود به خدمت Z-10 ها بودند. طراحی این هلیکوپتر بر اساس مدل های غربی بوده است و تلفیقی از کبری و آپاچی است. بدنه باریک برای پایین آوردن سطح مقطع راداری و شیوه قرار گیری خلبانان در کاکپیت ها، گواه این امر است. یک توپ گاتلینگ 30 میلی متری به همراه موشک ها HJ-9،HJ-10،AGM-114 و TY-90 از جمله تسلیحات این هلیکوپتر هستند. نمونه های اولیه از موتورهای نسبتا ضعیف برخوردار بودند اما مدل های جدید پیشرانه شیفت و سرعت های مناسبی را ارائه میکنند.
کشور هند در دهه گذشته به وسیله همکاری های نظامی با روسیه، به پیشرفت های مناسبی در زمینه صنایع هوایی رسیده است. یکی از هلیکوپترهای ارتش روسیه که در نبردهایی بسیاری نیز شرکت کرده است، هلیکوپتر MI-24 و یا عرابه شیطان است. لقب دیگر این هلیکوپتر تهاجمی تانک پرنده است. میل علاوه بر یک هلیکوپتر تهاجمی،توان حمل 8 سرباز را نیز دارد. MI-24 یک هلیکوپتر سنگین و بسیار قدرتمند است اما در نبردهای افغانستان، شکار مناسبی برای استینگرها آمریکایی بودند. همچنین چند فروند از این هلیکوپتر در نبردهایی بسیار نادر شکار هلیکوپترهای کبری ایرانی شده اند. دو مسلسل مجزا شامل کالیبرهای 30 و 23،یک گاتلینگ 12.7 میلی متری، دو نارنجک انداز، انواع بمب و راکت های ضد تانک و نفر،موشک AT-2 و 9K114 از جمله تسلیحات این غول آسمان است.
آفریقا همواره به همراه اخبار نا امن و ناراحت کننده است. کمپانی بزرگ Danel یک شرکت تحقیقاتی و تولیدی جنگ افزار است که هلیکوپتر AH-2 یکی از محصولات اش است. این شرکت در آفریقایی جنوبی قرار دارد و در سال 1999 اولین نمونه های این هلیکوپتر را به اسکادران شانزدهم تحویل داد.این هلیکوپتر ها در سال 2005 به طور کامل عملیاتی شده و برای کمک به صلح بانان سازمان بسیار مورد استفاده است. صندلی های AH-2 از سپرهای قدرتمند ضد ضربه برخوردار هستند و برای انجام ماموریت در شب و روز به تکنولوژی های بسیاری مجهز است. خدمه این هلیکوپتر در پشت یکدیگر و با رعایت ارتفاع قرار میگیرند. یک سیستم یکپارچه سازی، میتواند گاتلینگ ها و سامانه حمله را متحد سازد و کلاه خلبانان از نمایشگرهای دیجیتالی به همراه قابلیت تشخیص مسیر دید برخوردار هستند. AH-2 تنها در 12 فروند تولید شده است اما تولید آن بنا بر سفارش های مجدد، قابل پیگیری است. توپ های 20 میلی متری،موشک ATGM،MBDA و ZT-6 از جمله تسلیحات این هلیکوپتر چابک هستند.
هلیکوپترهای تهاجمی کبری در ایران به عنوان فرشته نجات در بین رزمندگان شهره هستند. صدای پر قدرت موتورها در بسیاری از خاطرات این عزیزان یاد آور کمک های آسمانی است. نمونه بهینه و قدرتمند این هلیکوپتر با نام سوپر کبری شناخته میشود. ایران در سالهای پیش از انقلاب برای مقابله با تحدیدات شوروی سابق و عراق، اقدام به خرید تعداد زیادی هلیکوپتر کبری کرد. کشورهای بسیار زیادی از سوپر کبری در نیروهای خود استفاده میکنند. تسلیحاتی مانند موشک های مدرن AGM-114 لیزری، موشک هوا به هوای AIM-9 سایندواندر و AGM-71 از جمله مهمترین مواردی است که کبری از آنها استفاده میکند. همچنین یک گاتلینگ 20 میلی متری سه لول در جلوی انواع کبری دیده میشود.
A-129 یک هلیکوپتر تهاجمی قدرتمند است که توسط کمپانی آگوستا طراحی و تولید شد. این هلیکوپتر ایتالیایی به منظور پاسخ به نیازهای ارتش ایتالیا فراهم شد. سطح مقطع پایین راداری، بدنه مستحکم در برابر تیرهای 12.7 و 23 میلی متری، ماندگاری بالا حفاظت از جان خلبانان در زمان سقوط از جمله ویژگی های A-129 است.T-129 نیز محصول مشترک دو کشور ترکیه و ایتالیا است که برای ارتش ترکیه خدمت خواهد کرد.T-129 تفاوت چندانی A-129 ندارد. بدنه اصلی در ترکیه تولید میگردد و همچنین اسمبل نهایی نیز در این کشور انجام میپذیرد. موتورهای T-129 توسط کمپانی آمریکایی LHTEC تولید میشوند. این هلیکوپترها در تهاجم به تانک ها و ستون های زرهی بسیار چابک و بهینه هستند.
و باز هم کبری!نمونه 1Z وایپر بسیار متفاوت از دیگر کبری ها است. این هلیکوپتر یک نمونه بسیار تند و تیز و هجومی است. تسلیحاتی که این نمونه از کبری قادر به حمل آن است بسیار متنوع تر از آپاچی است. یک سیستم نشانه گیر دیجیتالی برای خلبانان در نظر گرفته شده است. در زمان شلوغی که کبری وایپر در بین یک میدان شلوغ گیر بیفتد، میتواند از این سامانه استفاده کرده و خلبانان تنها با نگاه به اهداف آنها را مورد حمله قرار دهند و یا در صورتی که یک هدف نیاز به آتش مستقیم داشته باشد، تمامی سلاح های کبری به صورت خودکار و الکترونیکی بر روی آن قفل شده و شروع آتش میکنند. یک سیستم لیزری برای جلوگیری از قفل بر روی این هلیکوپتر تعبیه شده است. سیستم ها شراره آتش و جنگ الکترونیک نیز در وایپر مورد استفاده قرار گرفته است. خلبان میتواند به صورت کامل موشک های لیزری و هدف یاب را از طریق کلاه هوشمند خود کنترل نماید و یک تیر را از لحظه شلیک تا برخورد مشاهده کند. به طور کلی این نمونه از کبری برای برتری هوایی استفاده میشود و امکانات آن بسیار زیاد است که میتوان از آن یک کتاب را به تحریر در آورد!
این هلیکوپتر تولید یک کمپانی با نام یوروکوپتر است که به طور مشترک در اختیار دو کشور آلمان و فرانسه است. تکنولوژی های این هلیکوپتر از سوی هر دو کشور نیز تامین میگردد. تایگر در سال 2003 به طور رسمی وارد خدمت شد. نقاط قوت این هلیکوپتر بر روی نابودی تانک ها و ستون های زرهی بنا شده است چرا که طرح های اولیه این محصول در زمان جنگ سرد و برای پاسخ به حمله های احتمالی شوری برنامه ریزی شده بود. موشک های میسترال، توپ های 30 میلی متری، راکت های هیدرا و موشک های ضد تانک هل فایر از جمله تسلیحات این هلیکوپتر چابک است. لازم به ذکر است تایگر از قابلیت های بالایی در زمینه مانور برخوردار است.
خانواده میل دارای چندین مدل متفاوت است. MI-28H نیز یک از آنان است. MI-28 برای مقابله با اهداف زمینی طراحی شده است و در مقابله با اهداف زمینی شانس چندانی ندارد. دو موتور توربو شیفت با قدرت 2200 اسب بخار نیروی پیشرانه را تولید میکنند. طی پیش بینی های انجام شده،این هلیکوپتر در سال 2016 جایگزین MI-24 خواهد شد. عده ایی بر این اعتقاد هستند که حداقل یک فروند از این هلیکوپتر در عراق به دست داعش افتاده است. این هلیکوپتر از تسلیحاتی مانند توپ 30 میلی متری، سامانه هدایت الکترونیکی و سامانه آتش کلاه خود، سامانه جنگ الکترونیک، موشک اشتورم، 9M114 و9K130 استفاده میکند.
کاموف یک کمپانی روسی است که اگر KA-50 را معروف ترین تولید آن بدانیم چندان اشتباه نکرده ایم. در برخی از منابع اشاره شده است که این هلیکوپتر تا سال 2009 در خط تولید قرار داشت و تعداد 32 فروند از نوع KA-50 و 84 فروند از نوع K-52 به تولید رسیده است که هم اکنون در حال خدمت هستند. این هلیکوپتر غول پیکر در قسمت دم خود فاقد موتور و پره است و جایگزین آن دو پره متفاوت است. این هلیکوپتر دارای سامانه پرواز اتوماتیک است و در برابر گلوله های کالیبر 20 و 50 میلی متری (در شیشه) مقاوم است. نکته جالب توجه استفاده از یک نوع پلاستیک فشرده بسیار قوی در پره ها است. کاموف یک توپ بسیار قدرتمند 30 میلی متری را حمل میکند که مجهز به تیرهای ضد زره است. از دیگر تسلیحات این هلیکوپتر قدرتمند میتوان به راکت های S-8،S13،VIKHR و KH-25 اشاره کرد.
و اینک سلطان آسمان! آپاچی لانگ بو به عقیده بسیاری از مراجع جهان در این خصوص، قدرتمند ترین هلیکوپتر جنگی جهان است. تاکنون بیش از 1200 فروند از این هلیکوپتر تولید شده است و ایالات متحده، اسرائیل، ژاپن، یونان، هلند، سنگاپور، مصر، کویت، اندونزی، عربستان، کره جنوبی، تایوان و بریتانیا از جمله مشتریان این هلیکوپتر هستند.
آپاچی لانگ بو یک هلیکوپتر تهاجمی سنگین است که به لطف مهندسی پره ها و طراحی بدنه خصوصا در مدل های جدید مانند E بسیار کم صدا و ترسناک است. تعداد سوانح این هلیکوپتر بسیار کم است و در مقابل شکارهای آن بسیار زیاد است. آپاچی توان رهگیری ده ها هدف همزمان را دارد و در حمل تسلیحات بسیار مانور پذیر است. حمل تعداد زیادی از انواع تسلیحات، موشک های دقیق و پیشرفته، سامانه های الکترونیکی و سخت افزاری قدرتمند و حتی نمونه های پنهان شده و غیر علنی، این هلیکوپتر را به سلطان آسمان ها مبدل کرده است و برای دسته های زرهی سبک و نیمه سنگین یک کابوس واقعی خواهد بود.
بازنشر از مجموعه تخصصی سخت افزار