چند توصیه سلامتی مهم درباره کولرهای آبی
رطوبت و آلودگی پوشال های کولر، شرایط مناسبی برای رشد انواع میکروب ها و قارچ ها است و بسیاری از آلرژی ها و یا سرماخوردگی هایی مداوم در تابستان به دلیل عدم تعویض سالانه پوشال کولرها می باشد. قارچ هایی مانند آسپرژیلوس می توانند بیماری زا باشند. البته افراد سالم و عادی معمولا دچار مشکل نمی شوند، ولی در مورد افرادی که دچار بیماری های ریوی هستند این قارچ ها ممکن است باعث بیماری شوند. از آنجا که پوشال، شرایط بروز بیماری را فراهم می کند، بهتر است هر سال پوشال ها تعویض شوند و در چند روز ابتدایی استفاده از کولر، در و پنجره ها باز گذاشته شوند. پوشال ها و دریچه های ورود هوای کولر در طول چند ماهی که از آن استفاده نشده، به شدت پر از گرد و خاک و ذرات معلق موجود در هوا شده و زمانی که شما کولر را راه می اندازید، تمام این گردوغبار را به درون منزل تان هدایت می کنید. به همین دلیل توصیه می شود پوشال های کولر سالیانه تعویض و دریچه های کولر هم تا حد امکان از وجود گردوغبار هوا پاک کنید. اگر این چند نکته را رعایت نکنید، به طور حتم باعث پخش گردوغبار زیادی در فضای خانه خواهید شد. این گردوغبار می توانند مشکلاتی را برای سیستم تنفسی فوقانی و تحتانی، مخصوصا برای بچه ها، سالمندان یا افراد مبتلا به ناراحتی های تنفسی ایجاد کند.
برای پیشگیری از سرماخوردگی، زمانی که از محیط گرم بیرون وارد خانه می شوید، بلافاصله کولر را روشن نکنید و یا حداقل در معرض باد مستقیم کولر قرار نگیرید. در ضمن بهتر است برای پیشگیری از ورود گردوغبارهای آلرژی زا به درون منزل هنگام راه اندازی کولر، دریچه های کولر را یک به یک باز کنید و قبل از باز کردن آنها هم یک دستمال کاملا مرطوب را (در حالی که ماسک مناسبی روی دهان و بینی تان گذاشته اید) جلوی دهانه خروجی هوای کولر بگیرید تا گردوغبار به جای ورود به منزل، به آن دستمال مرطوب بچسبند و وارد فضا نشوند. یکی از راه های پیشگیری از ورود گردوغبار بیش از اندازه در طول پاییز و زمستان به درون دریچه های کولر این است که یک کاور ضخیم مثلا از جنس برزنت، برای کولر تهیه کنید و در طول فصل هایی که از این وسیله استفاده نمی کنید، کاور را روی آن بکشید.
کولر و سرماخوردگی در تابستان
اگرچه سرما به تنهایی نمی تواند سرماخوردگی ایجاد کند، اما تغییر دما می تواند زمینه را برای ایجاد عفونت فراهم کند. به همین خاطر بهتر است برای پیشگیری از سرماخوردگی، زمانی که از محیط گرم بیرون وارد خانه می شویم، بلافاصله کولر را روشن نکنیم و یا حداقل در معرض باد مستقیم کولر قرار نگیریم و از این قبیل تغییر دماهای ناگهانی پرهیز کنیم. نکته آخر هم درباره چیلرها و کولرهای گازی است. از آنجا که میزان رطوبت موجود در این دستگاه ها بسیار کم است، تنها مشکل مطرح شده در مورد آن ها هم همان مشکلات مربوط به روزهای ابتدایی راه اندازی شان است، یعنی مصرف کنندگان این خنک کننده ها هم باید شرایط بهداشتی مناسبی را هنگام راه اندازی آنها در آغاز فصل رعایت کنند تا با کمترین ورود و پخش گردوخاک به درون منزل مواجه شوند. در نهایت اینکه پایین بودن میزان رطوبت این دستگاه ها باعث می شود که بحث انتقال قارچ ها به وسیله آنها چندان مطرح نباشد.
مهم ترین توصیه بهداشتی
همانطور که گفته شد، بهتر است پوشال ها هر سال تعویض شوند، اما اگر به هر دلیلی نتوانستید پوشال های کولر را تعویض کنید، بهترین راه برای خلاص شدن از باکتری های رشد کرده در پوشال ها این است که محلولی شامل ۱۰ درصد پرکلرین و ۹۰ درصد آب درست کنید و در کف کولر بریزید. سپس پمپ آب را روشن کنید تا پوشال ها حسابی با محلول کلرین و آب خیس بخورند. بعد از چند دقیقه پمپ آب را خاموش کنید و آب کولر را تخلیه کرده، آب تمیز در کفی کولر بریزید و دو مرتبه پمپ آب را روشن کنید تا پوشال ها تمیز شوند. استفاده از کولرهای آبی در شرایط آب و هوایی با رطوبت نسبی مناسب (۴۰ تا ۶۰ درصد) قابل توصیه است. کولر آبی دمای محیط داخلی منزل یا محیط کار را به ۲۶ یا ۲۸ درجه سانتیگراد می رساند.
توصیه های ایمنی
تعداد حوادثی که هنگام تعمیر کولر و یا تعویض پوشال های کولرهای آبی ثبت شده، کم نیست. کم نیستند آنهایی که با برق و نکات فنی دیگر آشنایی کامل داشته اند، اما در اثر برق گرفتگی ناشی از نشت برق کولر، جان خود را از دست داده اند. مهم ترین توصیه ایمنی، کمک گرفتن از افراد متخصص و تعمیرکاران مجاز و مجرب است. همچنین لازم است افراد بدون قطع جریان برق به تعمیر کولر و یا تعویض پوشال های آن دست نزنند و در صورتی که احیانا این کار انجام شد، باید با فازمتر بدنه کولر را لمس کنید و مطمئن شوید که برق ندارد.
- استفاده از دستکش عایق و لاستیک عایق در زیر پا، شما را در برابر برق گرفتگی محافظت می کند.
- سیم های فرسوده را که عایق آنها از بین رفته است، تعویض کنید و به بستن چسب برق دور آنها اکتفا نکنید.
- پس از آنکه کار تعمیرات به اتمام رسید، دوباره بدنه کولر را با فازمتر لمس کنید و مطمئن شوید که بدنه آن برق ندارد.
- اگر هنگام روشن کردن پمپ آب کولر، صدای آب و یا بوی رطوبت را حس نکردید، سریع آن را خاموش کرده و با رعایت نکات ایمنی، پمپ را چک کنید. احتمال اینکه اتصالات آن شل شده باشد یا عمرش به پایان رسیده باشد، وجود دارد. با خرید یک پمپ جدید و نصب آن، کولرتان را مجددا راه اندازی کنید.
- اگر صدای کولر شما بیش از اندازه است، بهتر است نگاهی به وضعیت تسمه کولر و پولی ها بیندازید. ممکن است کارایی تسمه افت پیدا کرده و یا فرسوده و شل شده باشد یا لازم باشد پیچ پولی ها را محکم کنید.
- در هنگام نصب اولیه کولر نیز باید دقت شود تا از دودکش های بخاری و لوله های مربوط به سرویس های بهداشتی دور باشد.
- بدنه کولر حتما باید روی یک چهارپایه فلزی با ارتفاع ۳۰ سانتی متر قرار بگیرد و دقت شود پایه های فلزی طوری باشند که در آسفالت پشت بام فرو نروند. این چهارپایه باید کاملا تراز باشد تا از لرزش آن جلوگیری شود.